Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-04@12:03:14 GMT

چه می‌نامی مرا؟ یک بیمار؟

تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۴۱۵۰۴

چه می‌نامی مرا؟ یک بیمار؟

ساعت 24-همکاری علی حضرتی با اصغر عبداللهی در نوشتن فیلمنامه «سازهای ناکوک»، به مسیری ختم شده که قبل از این در فیلم «یک قناری، یک کلاغ» شاهد آن بودیم. دقت در جزییات و صد البته قاب‌هایی تا حد امکان، مهندسی‌شده که به تصاویری انتزاعی و مینیمالیستی میدان می‌دهند تا حوزه خصوصی آدم‌هایی منزوی و بی‌ارتباط با جامعه به تصویر درآیند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک طراحی مبتنی بر ریاضیات و تا حدودی تقارن مهندسی‌شده که در تلاش است چشم‌انداز بصری فیلم را واجد زیبایی در حالِ زوالِ طبقه‌ متوسط نشان دهد. در «سازهای ناکوک»  مکان‌هایی چون بیمارستان، کافه و خانه‌ دوران کودکی، انباشته  است از به نمایش گذاشتن تناسب، تقارن و زیبایی  بصری؛گواینکه فضاهایی که بازنمایی می‌شود محدود به همین چند مکان است و تنها در سفر به شمال، اندکی از این قاب‌های صحنه‌آرایی‌شده کاسته می‌شود و بی‌نظمی طبیعت را شاهدیم. شاید اگر علی حضرتی در مقام فیلمنامه‌نویس، به تنهایی کار نوشتن را به سرانجام می‌رساند، با اثری یکسره متفاوت مواجه بودیم، اما همکاری او در مقام سرمایه‌گذار در فیلمی که اصغر عبداللهی قبل از این کارگردانی کرد، به زبانی مشترک منتهی شد که در «سازهای ناکوک» می‌بینیم.  اصغر عبداللهی در کتاب «قصه‌ها از کجا می‌آیند» و در بخش «درام رو به اتاق مشاوره‌ روانپزشک تبدیل نکنی» توضیحاتی در رابطه با تجربه‌ نوشتن و کارگردانی فیلم «یک قناری، یک کلاغ» داده است که می‌تواند به روشن شدن رویکرد او در قبال تولید یک درام روانشناختی کمک کند. از نظر عبداللهی جهان فیلمنامه بهتر است خودآیین باشد و مقهور حوزه‌هایی چون روانشناسی، جامعه‌شناسی، فلسفه و تاریخ نشود، بنابراین مهم‌ترین نکته‌ای که در واپسین کارهای او مشاهده می‌شود، همین وفاداری به درام و قصه است و تمایز با هر آنچه از حوزه‌های دیگر به کلیت فیلم تحمیل شده و قصه‌گویی را به محاق می‌برد. تصمیمی استراتژیک و قابل فهم برای تولید آثاری که اولویت‌شان داستان، تعلیق، فضاسازی و البته خود سینماست. با آنکه رویکرد اصغر عبداللهی را کمابیش می‌توان عقلانی دانست اما از جهاتی دیگر می‌تواند به تقلیل‌گرایی منتهی شود.  وقتی مساله اصلی «سازهای ناکوک» مبتنی است بر کنکاش در حالات روانی شخصیت «هدیه» با بازی غزل شاکری، اینجاست که بهره ‌بردن از نظریه‌های روانکاوی و دیالوگ انتقادی با آن، ضرورتی  انکارناپذیر  می‌شود. 
«هلیا»  با بازی  هنگامه قاضیانی، روانکاوی است مشغول به کار در یک بیمارستان اعصاب و روان. شخصیتی اقتدارگرا که با تشبّث به گفتار پزشکی، مردمان اطراف خویش را به ابژه‌های قابل مشاهده و درمان بدل می‌کند. هلیا که مرگ خودخواسته مادر در نوجوانی، از او فردی حمایت‌گر و لاجرم مسوول در قبال سرنوشت خواهرش ساخته، با تکیه بر دانش پزشکی، هدیه را فردی نابالغ می‌داند که پس از مرگ مادر در کودکی خویش متوقف شده و وارث ژنِ خودویرانگی اوست. بنابراین برای محافظت از خواهر بیمار خویش در قبال تلاطمات روانی و میل به انتحار، مجبور است او را تحت درمان روانکاوانه قرار دهد.‌ هلیا در جایگاه یک روانکاو، مرجعیت خویش را از نظام دانشی اخذ می‌کند که در گفتار نظری متفکرانی چون فروید و فوکو، به خوبی بازتاب یافته و نقد شده است. از این منظر روایت فیلم در قبال کنش‌ورزی هلیا به میانجی روانکاو بودنش، بیش از این می‌توانست از منظر روانکاوی، زیر ذره‌بین قرار گرفته و موضع فیلم را در رابطه با حقانیت روانکاوی در جهان مدرن روشن کند. فی‌المثل حضور هلیا در بیمارستان و نوع رابطه‌اش با بیمارانی که تحت درمان او قرار گرفته‌اند، می‌توانست بیش از این پرداخت شود تا بفهمیم که او چگونه به درمان می‌پردازد و از تخصص خویش دفاع می‌کند. در رویکرد علی حضرتی که مبتنی است بر اهمیت حوزه خصوصی؛ حضور در زندگی شهری و مواجهه با تناقضات کلان‌شهری حوزه عمومی کمابیش کنار گذاشته می‌شود. نکته‌ای که به اقتصاد این روزهای سینما در ایران مربوط است و هزینه‌های سرسام‌آوری که به تصویر کشیدن حوزه عمومی، بر عوامل تولید تحمیل می‌کند. از منظر اقتصاد سینما و مناسبات تولید، غیاب حوزه عمومی، به محافظه‌کار شدن سینمای ایران منتهی شده و رویکردهای اجتماعی آن را تقلیل می‌دهد. فی‌المثل به یاد بیاوریم که چگونه نهادهای اجتماعی چون آموزش، هنر، دولت و حاکمیت در فیلم علی حضرتی یا غایب هستند یا در حاشیه‌. بی‌جهت نیست که شخصیت هدیه در یک تعلیق تاریخی روزگار است و گویا زیست‌جهان او نسبتی با واقعیت اجتماعی این روزهای ما ندارد. تاکید بی‌وقفه هلیا بر عدم یادآوری خاطرات تلخ کودکی و جلوگیری از روبه‌رو شدن با آن، به نوعی افشاگر ناخودآگاه سیاسی فیلم هم هست: در غیاب واقعیت اجتماعی و سیاسی اینجا و اکنون، همه‌چیز به کودکی مربوط است و «امر سپری‌نشده»، اکنونیت شخصیت هدیه را به تعلیق درآورده است. بنابراین با غیاب تنش‌های اجتماعی و نهاد سیاسی روبه‌رو هستیم و صد البته متورم شدن مسائل روانشناختی آدم‌ها ذیل یک گذشته که قرار نیست چندان آشکار شود. حتی نهاد اجتماعی هنر که اینجا  از طریق نواختن چنگ، به خودآگاهی هدیه کمک می‌رساند و روزنه‌ای است برای رهایی او از این ورطه دایمی نظارت و سرکوب؛ آن‌چنان در نسبت با جامعه بازنمایی نمی‌شود. البته هستند صحنه‌هایی از نواختن موسیقی که اتصال با امر اجتماعی برقرار می‌شود و هوایی تازه به این روایت انزوا و ملال می‌وزد. فی‌المثل در آغاز وقتی‌ که هدیه، در مقابل بیماران آهنگی را اجرا می‌کند و با کنش نابهنگام یکی از بیماران متوقف می‌شود، یا حضور کارگرانی که هنگام بازسازی خانه پدری، گاهی ضربه‌ای به سیم‌های چنگ می‌زنند و او را دچار وسواس و شعف همزمان می‌کنند یا حتی آن مراسم عروسی روستاییان در شمال کشور، هدیه را به این نتیجه می‌رساند که می‌توان با هر سازی آهنگ  ساخت یا به قول مادرش  بافت. 
مفهوم «خانه»، بازگشت به آن یا رجعت از آن، یکی از درونمایه‌های تاثیرگذار «سازهای ناکوک» به ‌شمار می‌آید. دیر زمانی است که بورژوازی مستغلات از طریق تصاحب خانه‌های قدیمی و تخریب و نوسازی‌شان، به انباشت ثروتی باور نکردنی دست‌یافته و حافظه تاریخی شهر را تا مرز نابودی کشاند. علی حضرتی بر این نکته اشاره دارد که چگونه زیستن در خانه‌های شخصی، تجربه‌ای است دلنشین به نسبت آپارتمان‌نشینی. قبل از این شهرهای ایران پر بود از خانه‌هایی که افراد می‌شد به گوشه ‌و کنارش سرک بکشند و با هم بودن را به تمامی تجربه کنند. خانه‌هایی که حیاط داشت و می‌شد با بالا ‌و پایین رفتن از پله‌ها، مفهوم عمق را درک کرد و برخلاف زیستِ آپارتمانی، منقاد سطح نشد. خانه دوران کودکی هدیه و هلیا واجد این مشخصات ارزشمند است و اغلب فضاسازی‌های به یاد ماندنی فیلم در زوایای پیدا و پنهان این عمارت در حال زوال، شکل گرفته است. بازسازی خانه به‌ جای نوسازی آن، تلاشی است برای حفظ میراث گذشته. خانه که باقی بماند و گرفتار حمله بیل‌های مکانیکی نشود، می‌توان امید داشت که بار دیگر گذشته را احضار کرد و رهایی از ترومای کودکی را ممکن ساخت.  در نهایت «سازهای ناکوک» را می‌توان به عنوان اولین تجربه کارگردانی علی حضرتی قابل قبول دانست اما همچنان نمی‌توان نسبت به غیاب امر اجتماعی بی‌تفاوت ماند. فیلم روایتی است از مقاومت و عاملیت دختری جوان که سال‌ها تحت انقیاد خواهر روانکاو خویش، سوژه‌گی‌اش نفی و انکار شده و هویتش ذیلِ بیمار روانی بودن، برساخته شده است. شخصیت پارسا با بازی حامد کمیلی، در مقام همسر و عاشق، در این تجربه خودآگاهی و مقاومت نقش مهمی بازی می‌کند اما همچنان اعتبار این تخطی از فرمان منع و سرکوب، به نام خود دختر جوان ثبت خواهد شد. علی حضرتی نشان داده که دلبسته قاب‌های زیبا و صحنه‌آرایی شده است و میزانسن‌های مهندسی‌شده را ترجیح می‌دهد اما گاهی بهتر آن است که مقابل این حجم از مدیریت و مهندسی ایستاد و اجازه داد امر نامنتظر، ما را دریابد. در همان لحظات ناکوک بودن سازهایی که بی‌مقدمه، سکوت و هیاهوی شهر را نشانه رفته‌اند و گفتار ملال‌آور آن دست روانکاوان که خود بیمارانی لاعلاج هستند از کار افتاده است.

مفهوم «خانه»، بازگشت به آن یا رجعت از آن، یکی از درونمایه‌های تاثیرگذار «سازهای‌ناکوک» به ‌شمار می‌آید. دیر زمانی است که بورژوازی مستغلات از طریق تصاحب خانه‌های قدیمی و تخریب و نوسازی‌شان، به انباشت ثروتی باور نکردنی دست‌یافته و حافظه تاریخی شهر را تا مرز نابودی کشاند. علی حضرتی بر این نکته اشاره دارد که چگونه زیستن در خانه‌های شخصی، تجربه‌ای است دلنشین به نسبت آپارتمان‌نشینی. قبل از این شهرهای ایران پر بود از خانه‌هایی که افراد می‌شد به گوشه ‌و کنارش سرک بکشند و با هم بودن را به تمامی تجربه کنند. خانه‌هایی که حیاط داشت و می‌شد با بالا ‌و پایین رفتن از پله‌ها، مفهوم عمق را درک کرد و برخلاف زیستِ آپارتمانی، منقاد سطح  نشد.

منبع: روزنامه اعتماد

منبع: ساعت24

کلیدواژه: اصغر عبداللهی سازهای ناکوک خانه هایی علی حضرتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۴۱۵۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اوسمار هدیه نکونام را پس فرستاد | جنجال برای هیچ ؛ فرصت برای سبقت بزرگ سرخ ها از دست رفت | پرسپولیس صفر - سپاهان صفر

به گزارش همشهری آنلاین، پیش از تساوی استقلال در تبریز هم مصاف سپاهان و پرسپولیس هیجان‌انگیز و نفس گیر بود، اما با توجه به اینکه سرخپوشان می‌توانند با پیروزی صدر جدول را پس از هفته‌ها از آن خودشان کنند، حساسیت این دو بازی دوچندان بود.

چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت - پرسپولیس سپاهان؛ ورزشگاه آزادی - تعداد تماشاگران: حدود ۴۲هزار نفر
داور: بیژن حیدری - کمک‌ها: فرهاد مروجی، علی اکبری نوری و علی صفایی - ناظر: رضا سخندان

ترکیب پرسپولیس


علیرضا بیرانوند، وحدت حنانوف، حسین کنعانی، گئورگی گولسیانی، عبدالکریم حسن، مسعود ریگی، سروش رفیعی، مهدی ترابی، اوستون ارونوف، امید عالیشاه و عیسی آل کثیر
سرمربی: اوسمار ویرا


ترکیب سپاهان

پیام نیازمند، هادی محمدی، برایان دابو، محمد کریمی، رامین رضاییان، سیاوش یزدانی، فرشاد احمدزاده، میلاد زکی‌پور، امید نورافکن، شهریار مغانلو، محمد شکاری
سرمربی: ژوزه مورایس

کارت زرد
سپاهان: احمدزاده دقیقه ۵۸

لحظات حساس:

دقیقه ۱۱: پاسی که برای مغانلو ارسال شد شهریار مقانلو را در موقعیت بسیار خوبی قرار داد ولی کمک داور مسابقه پرچم خود را بالا برده بود. این در حالی است که سپاهانی‌ها معتقدند این آفساید به درستی اعدام نشده است.

دقیقه ۲۴: سپاهان برای چندمین مرتبه صاحب ضربه کرنر شد ولی باز هم مدافعین پرسپولیس اجازه ایجاد موقعیت خطرناک را به مهاجمین این تیم ندادند.

دقیقه ۲۹: ضربه سر گئورگی گولسیانی روی ارسال عبدالکریم حسن با اختلاف کمی از بالای دروازه به اوت رفت.

دقیقه ۳۱: شوت سرکش عبدالکریم حسن با فاصله زیادی از بالای دروازه راهی اوت شد.

دقیقه ۳۸: سپاهانی‌ها موقعیت خوبی برای ثبت اولین گل مسابقه داشتند اما فرشاد احمدزاده با تعلل خود این موقعیت مناسب را از دست داد.

دقیقه ۴۰: رامین رضاییان روی پاس دقیق رضا شکاری موقعیت بسیار خوبی برای گلزنی داشت ولی شوت او به زاویه بسته زده شد و به تور کناری دروازه برخورد کرد. رضاییان پس از اینکه داور کرنر اعلام نکرد به شدت نسبت به تصمیم معترض بود.

دقیقه ۴۳: مهدی ترابی با نفوذ به قلب خط دفاعی سپاهان و یک دو با گولسیانی موقعیت بسیار خوبی برای گلزنی داشت اما شوت او با اختلاف چند متری از بالای دروازه به بیرون رفت.

دقیقه ۵۰: نفوذ وحدت حنانوف روی پاس تماشایی اورونوف می‌رفت که پرسپولیس را به گل اول برساند ولی پاس او با دخالت به موقع میلاد زکی‌پور قطع شد.


حواشی:

*با توجه به تساوی استقلال در ورزشگاه یادگار امام تبریز و دو امتیاز حساسی که برای نکونام و شاگردانش از دست رفت حالا بهترین فرصت برای پرسپولیس فراهم شده که با پیروزی مقابل سپاهان در ورزشگاه آزادی صدر جدول را در اختیار بگیرد.

*رضا اسدی ستاره تیم فوتبال سپاهان که در بازی رفت هم زننده تک گل سه امتیازی طلایی پوشان بود به دلیل مصدومیت به این مسابقه نرسیده است.

*بازگشت علیرضا بیرانوند از مصدومیت و قرار گرفتن او در ترکیب اصلی پرسپولیس یکی از نکات ویژه اصلی بازی به شمار می‌رود.

*غایب بزرگ پرسپولیس در این مسابقه از دانیال اسماعیلی فر است که به دلیل اتفاقات دیدار قبلی سرخپوشان در لیگ برتر در این مسابقه امکان بازی به دست نیاورده است.

*نزدیک به ۴۰ هزار هوادار پرسپولیس و دو هزار نفر هوادار سپاهان این بازی را از نزدیک در آزادی تماشا می‌کنند.

*پرسپولیس در دو مصاف قبلی خود در لیگ برتر مقابل سپاهان بازنده از زمین خارج شده است. طلایی پوشان یکبار با گل کریمی و آخرین بار با گل رضا اسدی برنده مسابقات شدند.

*در لحظه ضربه سر گولسیانی که به اوت رفت، سیاوش یزدانی اعتقاد به خطای مدافع گرجستانی پرسپولیس داشت و این موضوع را با فریاد به داور اعلام کرد.

*ژوزه مورایس که چند روز پیش و پس از پیروزی برابر استقلال ملاثانی در جام حذفی با اعلام پیوستن به دین اسلام خبرساز شده بود، پس از چندین مسابقه با کت و شلوار و کراوات در کنار زمین دیده می‌شود.

* هواداران خانم پرسپولیسی نیز که اکنون با توجه به چارت و کانون خود کاملا با هماهنگی خاص در سکوها حاضر می‌شوند، در این بازی با در اختیار داشتن کاغذهای رنگی و شعارهای خاص خود، سعی در حمایت از بازیکنان را دارند.

*اوسمار در همین دقایق ابتدایی بازی به شدت نسبت به خطای فرشاد احمدزاده شاکی شده و این مساله دخالت داور چهارم برای آرام کردن وی را به همراه داشت.

* لایی سروش رفیعی به رامین رضاییان باعث وجد هواداران پرسپولیس شد تا آنها به شدت به تشویق هافبک شماره هفت خود بپردازند.

* اوسمار به همراه کادرفنی‌اش در شرایطی که سپاهان صاحب موقعیت کرنر بود، با فرا خواندن مهدی ترابی و نمایش آنالیز صورت گرفته، تدابیر جدیدی را برعهده این هافبک تکنیکی قرار دادند.

* نیمکت سپاهان نسبت که اعلام نشدن خطا روی شهریار مغاملو به شدت اعتراض کردند.

* انفجار دومین نارنجک دست ساز در استادیوم آزادی و در جریان بازی با سپاهان اینبار در جایگاه هواداران پرسپولیس باعث نگرانی بزرگی شد. پرسپولیسی‌ها که دقایقی پیش‌تر یکی از نارنجک‌ها را در پیست تارتان منفجر کرده بودند، اینبار در اشتباهی نگران کننده این ترقه را به میان خودی‌ها فرستادند. البته به نظر می‌رسد اتفاق خاصی شکل نگرفت و این جایگاه لحظاتی بعد به تشویق تیم پرداختند.

*هواداران پرسپولیس در شروع نیمه دوم با آتش بازی جو خاصی را در آزادی به راه انداخته‌اند.

کد خبر 848837 برچسب‌ها ویژه ورزشی لیگ برتر فوتبال ایران باشگاه سپاهان باشگاه پرسپولیس

دیگر خبرها

  • برخی از فرهنگیان هدیه روز معلم دریافت نکردند
  • فیلم| ماجرای هدیه‌دادن سیدحسن نصرالله به معلم سردار زاهدی
  • هدیه‌ی متفاوت روز معلم؛ باید تو تاریخ بنویسن
  • مایکل اولیسه، نامی محبوب در اولدترافورد و آنفیلد
  • ۵۱ باب خانه بهداشت کارگری در مناطق صنعتی اصفهان ساخته شد
  • اوسمار هدیه نکونام را پس فرستاد | جنجال برای هیچ ؛ فرصت برای سبقت بزرگ سرخ ها از دست رفت | پرسپولیس صفر - سپاهان صفر
  • کارگران نمونه و کارفرمایان سلامت محور سیستان و بلوچستان تجلیل شدند
  • استقلال در تبریز لرزید، هدیه دستیار یحیی به اوسمار
  • کمبود فضای آموزشی رنج معلمان روستاها/علم هدیه معلم به انسان‌ها
  • سازمان اداری و استخدامی : کارمندان دولت حق دریافت هدیه را ندارند